Coalitie weet zelf niet welke huurders onder huurbevriezing vallen.
Bij het debat in de Tweede Kamer op 23 april bleek dat de coalitie bij hun deal over de huurbevriezing niet had nagedacht over de groep sociale huurders met een particuliere verhuurder. Op de vraag of de huren van deze bijna 500.000 hurende huishoudens ook bevroren worden, had de coalitie geen antwoord.
Aanleiding voor het debat was de initiatiefwet Groenlinks-PvdA. Zij stelden voor ook de huren in de vrije sector en de middenhuur te bevriezen én verhuurders hiervoor te compenseren. Donderdag 24 april stemde een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van Groenlinks-PvdA.
In plaats van duidelijkheid over wat de huurbevriezing voor huurders betekent, brachten zowel de Kamerleden van de coalitie als minister Keijzer vooral onduidelijkheid naar voren. Daarom deed de Woonbond donderdag de oproep aan het kabinet om huurders zo snel mogelijk zekerheid te geven over de huurprijs die zij vanaf 1 juli kunnen verwachten.
Ondanks bevriezing toch huurverhogingsvoorstel ontvangen
Ondanks de aangekondigde huurbevriezing ontvangen veel huurders deze week toch een brief van hun verhuurder met een huurverhogingsvoorstel per 1 juli. Dit schept verwarring, maar hoeft niet te betekenen dat de huurverhoging die in die brief staat ook doorgaat. Er kunnen drie redenen achter zo’n brief zitten: