Corporaties regio Alphen trekken eigen inwoners voor bij zoektocht sociale huurwoning

5 januari 2020

Corporaties in de Alphense regio verhuren vaker woningen met voorrang aan inwoners van de eigen gemeente. ,,Zonder deze regeling is de kans om in eigen dorp een woning te vinden te klein.” 

Drie van de vijf sociale huurwoningen in Hazerswoude, Benthuizen en Koudekerk zijn het afgelopen jaar verhuurd aan lokale woningzoekenden, meldt Habeko Wonen. De corporaties hebben met de gemeente Alphen aan den Rijn en woningbouwvereniging Woonforte afgesproken dat het veertig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen mag toewijzen via ‘lokaal maatwerk’. Dat houdt in dat corporaties niet primair naar wachttijden kijken, maar naar de huidige woonplaats van de zoeker. Een gemeente mag 25 procent van de woningen zo verhuren, maar Habeko eet als het ware een groter deel van de koek op.

,,In onze dorpen is de instroom van buiten, uit Alphen en Leiden, relatief groot. Zonder lokaal maatwerk wordt de kans om in eigen dorp een woning te vinden te klein", legt Cyriel van der Heijden van Habeko uit. Het gaat vaak om starters.

Doorstroming

Habeko heeft deze optie de laatste twee jaar goed benut. In 2018 ging 38 procent naar lokale zoekers, in 2019 was dit 40 procent. ,,En de ervaring leert dat een derde van de woningen die níet op deze manier wordt verhuurd, alsnog naar lokale kandidaten gaat", zegt Van der Heijden. Daarom verwacht Habeko voor 2019 iets boven de 60 procent te scoren.

Bron: AD