Huurders Habeko wonen bijgepraat over voorgenomen fusie

30 augustus 2024

Huurders van woningcorporatie Habeko wonen zijn bijgepraat over de stand van zaken rondom de voorgenomen fusie met woningcorporatie MeerWonen. In het tweede deel van de informatiemiddag in dorpshuis De Juffrouw kwamen ook lopende zaken van Habeko aan de orde zoals verduurzaming en nieuwbouw.

De nadruk lag deze middag op het fusietraject. De bijeenkomst op 27 augustus was georganiseerd door Stichting Bewonersbelangen Habeko wonen (SBHw) in samenwerking met Habeko wonen en onderzoeksbureau Atrivé. Het past in het beleid van Habeko en SBHw om de huurders regelmatig te informeren over de ontwikkelingen in het fusieproces.

Veel bereikt

Er is dan ook al veel bereikt. De vereniging Habeko wonen is formeel omgezet in stichting Habeko wonen en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft in mei ingestemd met de voorgenomen fusie. Ook de drie gemeenten – Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Oegstgeest – hebben een positieve zienswijze afgegeven. In juli is de fusie-effectrapportage met beleidsuitgangspunten besproken met SBHw en Stichting Huurders MeerWonen. Verder is de werving en selectie van een nieuwe directeur-bestuurder van de fusiecorporatie gestart. De fusie met MeerWonen zou Habeko wonen en haar huurders zeker voordelen opleveren. De organisatie wordt veel robuuster, wat onder meer de dienstverlening en communicatie met de huurders naar een nog hoger niveau tilt. Ook kan Habeko aan haar opgaven voldoen en zelfs versnellen op het gebied van verduurzaming en nieuwbouw in de dorpen.

SBHw vergadert 18 september

Of de fusie per 1 januari 2025 een feit is hangt nu nog af van de instemming van de beide huurdersorganisaties, SBHw en Stichting Huurders MeerWonen (SHMW). In de Woningwet is namelijk bepaald dat huurdersorganisaties instemmingsrecht hebben met betrekking tot een fusie. De besturen van beide huurdersorganisaties voelen de grote verantwoordelijkheid om tot een goed onderbouwde zienswijze te komen. Ze hebben de afgelopen maanden dan ook nauw contact gehad. In drie sessies spraken ze over de gevolgen van de fusie voor de huurders en hoe de organisaties zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de toekomst. Ze richtten zich vooral op de thema’s die huurders aangaan, zoals huurbeleid, duurzaamheid, onderhoud, dienstverlening, leefbaarheid en participatie.
Voor de Habeko-huurders die in complexen wonen die de komende jaren gesloopt of langdurig gerenoveerd worden waarbij de bewoners het huis tijdelijk verlaten, moet goede begeleiding en ondersteuning zijn. Dit wordt gewaarborgd in het sociaal statuut dat SBHw en SHMW samen met een samenwerkingsovereenkomst in concept hebben voorgelegd aan de bestuurders van Habeko wonen en MeerWonen. Hierover vindt momenteel nog overleg plaats.
SBHw-voorzitter Cor de Jong gaf aan dat het bestuur op 18 september in vergadering bijeenkomt en haar besluit neemt over de voorgenomen fusie.

Verduurzamen en nieuwbouw

In het tweede deel van de bijeenkomst stond een aantal lopende zaken van Habeko op de agenda, zoals de communicatie rond reparatieverzoeken en een toelichting op servicekosten. De aanwezige huurders stelden hier vragen over. Daarna stond Martin Bogerd, directeur-bestuurder van Habeko, stil bij de verduurzaming van bestaande woningen. Voor het einde van dit jaar zijn 76 woningen in zes projecten verduurzaamd. Voor 2025 en 2026 is de voorbereiding in volle gang. Verder staan dit jaar en volgend jaar zeven nieuwbouwprojecten op stapel in deelgebied oud-Rijnwoude. Een snelle rekensom leert dat het om een kleine 200 nieuwe woningen gaat.